Piwo jest napojem alkoholowym, który ma wiele zalet, okazuje się, że ma więcej witaminy B i białka niż wino. Główny składnik wina to chmiel, który zawiera flawonoidy, czyli źródło antyoksydantów, które jak wiadomo, działają przeciwnowotworowo. Piwo jest środkiem moczopędnym, powoduje przyspieszone wydalanie moczu, co korzystnie wpływa na organizm, oczyszczając je z toksyn, wspomaga przy tym pracę nerek. Jeśli spożywa się piwo regularnie, w bardzo małych ilościach oczywiście, to ma to korzystny wpływ na poziom cholesterolu i przyczynia się do obniżenia stężenia żółci, przez co obniża się ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej. Domowe piwo korzystnie przyczynia się do właściwego działania witaminy E, zwanej „witaminą młodości”, która spowalnia proces obumierania komórek. Znane są też właściwości piwa, jako środka wspomagającego zasypianie i redukującego poziom stresu. Wszystkie te zalety występują wówczas, jeśli piwo spożywane jest w umiarkowanych ilościach.
Przepis na domowe piwo
W sklepach jest duży wybór piw wielkich koncernów, ale domowe piwo może mieć zdecydowanie ciekawszy smak. Przepisów na dobre domowe piwo jest wiele, ale w przybliżeniu można ograniczyć się do:
– 50 g. chmielu,
– 1,5 g. drożdży,
– około 4 kg słodu jęczmiennego lub pszenicznego
– 0,3 kg delikatnego słodu
Są dwie metody na przygotowanie piwa w domu. Proces ten zaczyna się od przygotowania słodu, słód jęczmienny albo pszeniczny należy gotować kilka godzin, po czym robi się z niego pożywkę dla drożdży. Rozgotowany słód nazywa się brzeczką. Drugą metodą jest kupienie w sklepie gotowego preparatu tego typu. Następnie należy zalać wodą w proporcji jeden do trzech, czyli trzy proporcje wody na jedną słodu. Dalszy etap opiera się gównie o pilnowanie i sprawdzanie temperatury. Później trzeba oddzielić słód od wody, przelać przez sito. Dopiero na tym etapie domowe piwo zaczyna być warzone. Po dodaniu chmielu i powtórnym gotowaniu konieczna jest fermentacja, która odbywa się w specjalnym naczyniu, fermentatorze. Na tym etapie dodawane są drożdże, proces ten trwa około dwóch tygodni. Po czym piwo rozlewa się do butelek i do każdej należy dodać niewielką ilość glukozy, aby poprawić smak napoju, jest to proces refermentacji.
Domowe piwo może mieć interesujący smak, jego przygotowanie jest stosunkowo proste, jeśli pod ręką jest zestaw do warzenia piwa, ale wymaga sporo cierpliwości i precyzji.
Zestaw do warzenia piwa w domu
Profesjonalny zestaw do warzenia piwa w domu może wyglądać przeróżnie. Na początku wystarczy prosty zestaw, a w miarę rozwoju upodobań można taki zestaw powiększać. Podstawowy zestaw do produkcji piwa to:
– fermentator z kranikiem spustowym,
– rurka fermentacyjna, dobrze, jeśli posiada zatyczkę osłaniającą przed owadami,
– termometr paskowy, który można przykleić do pojemnika fermentacyjnego,
– aerometr piwowarski, przyrząd do pomiaru ilości cukru, co pozwala obliczyć zawartość alkoholu,
– kapslownica młotkowa, służy do kapslowania butelek o standardowym rozmiarze,
– szczotka do czyszczenia butelek i środek do dezynfekcji sprzętu.
W miarę nabierania wprawy i doświadczenia przy tej czynności zestaw do warzenia piwa można wzbogacać o inne urządzenia.
Domowe piwo – hobby
Domowe piwo jest bardzo lubianym napojem, coraz więcej osób traktuje warzenie hobbistycznie. Posiadając odpowiednie naczynia i trochę praktyki zajęcie to może stać się prawdziwą pasją. Dzięki bogatej ofercie akcesoriów można uzyskać wyjątkowy i niepowtarzalny smak piwa, Piwowarstwo domowe jest doskonałym środkiem do uzyskania dużej satysfakcji przy minimalnym nakładzie środków.